Long tail SEO

long tail seo kérdőszó

A long tail SEO egy kevésbé ismert, mégis rendkívül hatékony technika, amely oldalunk organikus forgalmának növelésében segít. A legtöbb ember a legkeresettebb kulcsszavakra gondol, vagy azokra, amik először az eszükbe jutnak.
Ebből a cikkből megtudhatod, hogy mik azok a long tail kulcsszavak és hogyan használd azokat.

Hogyan optimalizálj long tail kulcsszavakra?

A long-tail kulcsszó optimalizálásra ne úgy tekintsünk, mint a régi, egyszavas kulcsszó optimalizálásra.Vagyis, hogy egy-egy ilyen hosszú kulcskifejezésnek többször is szerepelnie kell a weboldalunk szöveges részeiben.

Sokkal inkább olyan témákról kellene írni melyekbe a long-tail kulcsszavaink egy csoportja beletartozik. Amelyekkel válaszolhatunk a felhasználók kérdéseire.A szövegek persze olyan minőségűek legyenek, hogy a Google is relevánsnak találja a megjelenítésre.

A long tail SEO kulcsszavak általában nyelvtanilag, vagy szintaktikailag (tartalmilag) helytelenek. Próbáljunk meg egy lehetséges ügyfél fejével gondolkodni, és kitalálni, hogy vajon milyen kifejezést használna. Ezt a kifejezést helyezzük el a szövegben, a „helyes” alakja helyett.

A long tail jellegből következik az is, hogy sok van a kereső kifejezésekből. Vagyis lehet, hogy szűkíteni kell a spektrumát azoknak a kérdéseknek, amire még választ akarsz és tudsz adni.
Ki kell választanod a szűkebb célcsoportot, melyet meg akarsz célozni, és azt a szűkebb tematikát, amelyben megfelelő, szakértő válaszokat tudsz adni.

Ha túlságosan általános témát akarsz átfogni, illetve túl sok mindenre lősz, akkor annak az lehet az eredménye, hogy nem szerzel jó helyezést semmilyen keresésre.
A kulcsszavak különbségéről olvashatsz a következőkben.

Mi a különbség a long tail és az egyszavas kulcsszó között?

Amit itt fontos megérteni, hogy egész más a technika, mint a nagy forgalmú kulcsszavak esetében. A lényeg, hogy nem érdemes egy-egy kiválasztott long tail kulcsszónak egy-egy weboldalt szentelni, és ott többször ismételgetni őket.

Egyrészt mert nagyon sok long tail kulcsszó van. A Google a Kolibri algoritmus óta már nem csak a kulcsszavak előfordulását figyeli a szövegben, illetve annak bizonyos részein, hanem érti is a szöveget.
Tehát igazából szinte felesleges tele tűzdelni a szöveget a kulcsszavaiddal.

Összekeverni:

pedig azért lehet a hosszú, legalább 3 szóból álló kereső kifejezésekkel, mert a legtöbb esetben a long tailbe valóban ilyen hosszú kulcsszavak kerülnek.

Ugyanakkor egy-egy vagy kétszavas keresési kifejezés is lehet annyira specifikus, hogy long tail kulcsszónak számít.

Tipikusan ilyenek lehet egyes márkanevek. A long tail kulcsszavaknál a variációk száma is nagy, a felhasználók pedig ontják magukból a hosszú kérdéseket, melyekre pontos válaszokat szeretnének kapni.

Hang alapú keresésről olvashatsz a következő fejezetben.

Long tail Seo + hang alapú keresés

A keresések felében négy szavas, vagy annál hosszabb keresési kifejezésekre keresnek rá a felhasználók. A keresések több mint negyedében tehát kérdések hangzanak el.

A leggyakoribb kérdőszavak a következők:

long tail seo kérdőszó
long tail seo kérdőszavak
  • hogyan
  • miért
  • mi
  • melyik
  • hol

A mobileszközök terjedésével egyre inkább teret nyer a hangalapú keresés. Ma már minden okos telefonon elérhető a hang alapú keresés. Beírni a kereső kifejezéseket ugyanis nem mindig kényelmes és gyors.

Hang alapú keresésnél viszont az egész keresés egyre inkább kérdés felelet kvázi társalgás jelleget kap. Ezáltal egyre hosszabb, mondatszerűbb lesz a keresési kifejezés.

Több oka is van a változásnak. Az egyik az, hogy a Google most már nem úgy keres, mint régen. A kereső kifejezést nem kulcsszavakra bontja és ezeket a legnagyobb számban tartalmazó weboldalakat dobja fel találatként, hanem próbálja értelmezni a felhasználó szándékát.

Ezután a kérdésére a legjobb választ adó oldalt mutatja.
Ha csak egészen rövid, egyszavas kereső kifejezésekkel próbálkozol akkor ez az értelmezés kevésbé pontos, így inkább csak általános eredményekkel találkozhat a felhasználó.

Miért fontosak a long tail seo kulcsszavak az oldaladon? Olvass tovább megtudod.

Miért fontosak a long tail kulcsszavak a SEO-ban?

A long tail kulcsszavak lényege tehát, hogy erősen célzott kifejezések.
Ezek használatakor az emberek már pontosabban tudják, mit akarnak.

Nem általános kifejezéseket használnak, melyeknél nem lehet meghatározni, hogy információt gyűjtenek vagy már vásárolnának, hanem pontosan megmondják, hogy mit akarnak. Megjelenik tehát egy jól érthető felhasználói szándék, melyet ezáltal könnyebben tudsz kiszolgálni a tartalmaddal.

  • kisebb a verseny rájuk
  • te cégedre és szűk célcsoportodra jellemzők
  • alacsony rájuk a keresési forgalom
  • jobb konverziós arány

Ennek következtében jóval kisebb erőfeszítést kell tenned azért, hogy jó helyezést érj el rájuk. Ha egy kicsit nyomozol a long tail kulcsszavak között, akkor felfedezed a keresési szándékot.

Be tudod azonosítani azokat a kifejezéseket, melyek mögött vásárlási cél húzódik meg. Vagy amelyek további információt szeretnének egy adott témában. Ennek megértésével bevezetheted a felhasználókat az eladási tölcséredbe.

A long tail kulcsszavak nem hoznak ugyan nagy forgalmat, nincs rájuk olyan nagy verseny, de annál jobb a konverziós arányuk. A kisebb versenyből következik az is, hogy könnyebb rájuk jó helyezést elérned.

Hol vannak ezek a kulcsszavak? A következő fejezetben választ kapsz a kérdésedre.

Hogyan találj rá a long tail kulcsszavakra?

A lényeg itt az, hogy a jó long tail kulcsszavakat kell megtalálnod. Ha ránézel a Search Console-ban a keresési kifejezések listájára, akkor sok olyan kulcsszót látsz, melyek kevés találatot hoznak, viszont nem mindegyik jó long tail kulcsszó. Az új long tail kulcsszavakat egyszerű megtalálni, ezekből némi munkával össze tudsz állítani egy listát.

Ha megvannak a lehetséges long tail kulcsszavak, akkor meg kell néznünk, hogy mely kulcsszavaknak mekkora a keresési forgalma. Ez azért fontos, mert így kiválaszthatjuk a legrelevánsabb kifejezéseket.
Kutassunk, nézzünk utána, gondolkodjunk a felhasználók fejével. Az ami számunkra egyértelmű nem biztos, hogy egy felhasználó számára is evidens lesz.

Használd a Google keresési javaslatait

Amikor beírunk egy kereső kifejezést, akkor a listázott oldalak alján a Google saját maga ad különböző javaslatokat, hogy miképp lehetne pontosítani, esetleg másképp rákeresni az adott témára.

Ezekből kiindulva újabb long tail kulcsszavakat találhatunk, de akár tovább is kattinthatsz a kapcsolódó keresésekre és a találati oldalon újabb kifejezéseket kereshetsz.

Érdemes ezekben is elmerülni, hiszen ezek is a felhasználók korábbi kereséseiből indulnak ki, illetve figyelembe vesznek olyan feltételeket, mint a tartózkodási hely, amelyből akár még következtetéseket is levonhatunk a stratégiánkra nézve.

A Google saját eszközével nemcsak azt tudod ellenőrizni, hogy miképp teljesítenek oldalaid de azt is meg tudod nézni, hogy milyen keresőszavakra listázott bennünket a kereső.

Hogy kell megírni a long tail seo tartalmat? A következő fejezetből megtudhatod.

Long tail tartalom megírása seo hoz

A következő lépés, hogy ezekre a kifejezésekre tartalmat építesz. Témakörökben gondolkodj! A long tail kulcsszavak esetében érvényes az a mondat, hogy nem kulcsszavakra kell optimalizálni, hanem témákra téma körökre.

Itt sokkal több lehetőségünk van a tartalom írására mint az egyszavas kulcsszavaknál.
Tehát, ha van egy adott témánk, akkor ahhoz több long tail kifejezés is tartozhat seo szemszögből is.

Ha a kulcsszó kutatással feltártad a megfelelő long tail kulcsszavak körét, akkor ezekből kialakíthatsz több témacsoportot a felhasználói szándékot figyelembe véve.

Természetesen a long tail kulcsszavakat okosan kell használni ahhoz, hogy elérjék a kívánt hatást. A megfelelő aloldalakon alkalmazva sok hasznot hozhatnak, azonban pontosan tudnod kell, hogy mi a célod egy-egy összetett kifejezés használatával!

Mire figyelj oda long tail kulcsszó írásánál!

Long tail kifejezéseknél nem érdemes csupán egyetlen kulcsszóra optimalizálni, mert ezzel nem feltétlenül érjük el a kívánt hatást. Sokkal jobban járunk, ha a megfelelő kifejezés megtalálása után sorra vesszük, hogy milyen szinonimákkal tudnánk helyettesíteni őket.

Long tail kifejezéseknél nem érdemes csupán egyetlen kulcsszóra optimalizálni, mert ezzel nem feltétlenül érjük el a kívánt hatást. Sokkal jobban jársz ha a megfelelő kifejezés megtalálása után sorra veszed, hogy milyen szinonimákkal tudnád helyettesíteni őket.

Amennyiben elkészültél a tartalomhoz kapcsolódó kulcsszólistával, akkor írj egy cikket a témában, amiben felhasználod a szinonima kifejezéseket is.

Mivel a szinonimákat is használod, azokra a kereső kifejezésekre is dolgozunk, amiket első körben nem találtál meg, viszont a felhasználók esetleg használhatnak. Így még több találati oldalon tűnhetünk fel.

Ezzel értéket teremtesz a felhasználók számára, hiszen egy releváns cikk mindig jó kiindulópont a vásárláshoz. Így jobban meg tudod értetni a Google-el, hogy miről szól az adott cikk és ezzel együtt a weboldalad.

Hogyan használd a long tail seo kulcsszavakat webáruházadnál. A következő fejezet erről szól.

Webáruház és a long tail seo

long tail webshop
long tail webshop

Minden létező terméknek van piaca. Bizonyos esetekben azonban ez egy nagyon apró csoportot jelent, ezt hívjuk réspiacnak. A long tail stratégia segít relevánsabbá tenni weboldalunkat egy sokkal meghatározottabb célközönség számára.

Használj long tail kulcsszavakat minden olyan terméked oldalán, amelyeket népszerűsíteni szeretnél. Fontos, hogy ne csak a legnépszerűbb kulcsszavakat, hanem az ilyen long tail kifejezéseket is rendszeresen használd a SEO során.

Érdemes továbbá alaposan kiértékelni a weboldal statisztikáit, hogy többet tudj meg egy-egy adott long tail kulcsszó hatékonyságáról.

Hozz létre gyűjtőoldalakat ami alá be tudod gyűjteni az összes olyan cikket, amit a témáddal kapcsolatos long-tail kulcsszavakra írtál seo szabályait betartva.

Miért fontosak a long tail seo kulcsszavak használata a weboldaladnál? Választ lejjebb találod.

Miért használj long tail seo kulcsszavakat?

Mert az összes keresés 80-90%-ban a long tail kulcsszavakra irányul. A versenytársaid 90%-ban nem tudnak megírni 10-20 cikket vagy nincs türelmük kivárni a sikert. Ezért ha kitartó vagy biztosan siker koronázza a munkádat.

Az egyetlen bökkenő vele, hogy – mint minden sikeres vállalkozásnak időre, türelemre van szüksége. Ha megírtál 10-20 Seo – ra optimalizált cikket a keresőben, akkor elkezdesz megjelenni a nagy, fajsúlyos kulcsszavakra is.

Ez jelentheti akár a második-harmadik oldal megjelenést a kereső oldalán. Sőt akár az első oldalra is fel tudsz érni, ez természetesen a versenytársaidtól is függ.

Sok sikert

Long tail jelentése: wikipedia